Az ötvenedik évem 365 napja

Ötveneim

Mindennek vége van, de valami új kezdődhet

Az ötvenes blog véget ért, de egy új kezdődik a lutry.blog.hu oldalon. A 365-ös bejegyzéseimet lezárom, a többit továbbra is elérhetőként hagyom itt.  Az élet egy nagy szerencsejáték, ott próbálkozom tovább..

mult_jelen_jovo.jpg

Utolsó nap, utolsó bejegyzés

finish.jpgPár óra múlva vége 2022-nek. Ez az utolsó bejegyzésem ezen a blogon. 

Szinte alig valósítottam meg a terveimet, vágyaimat, céljaimat. Csak mint mindig. Az év eleji optimista hozzáállás helyett egy végtelenül szerencsétlen, depresszív, sikertelen évet zárhatok le.

Az új lehetőségemről egy új blogban kezdek írni, mert itt helye nincs. 

Ha sikerül és összejön, akkor folytatódik a blogolás, ha nem, akkor pedig elmondhatom, hogy tökéletesen beleillett az idei évem sorozatába. (Idézem: "Faszerdőben tátott szájjal....")

A jövő Lutry... majd meglátjuk...

 

Címkék: 365

8. Háy János: Mamikám

mamikam.jpgA regényben megszólaló cigány lány nap mint nap pletykákkal, rágalmakkal és ítéletekkel küzd. Egy olyan faluban, ahol a cigánytól nem fogadnak el semmit, még az általa sütött kenyeret is alig. S bár a történet elbeszélője nem ártatlan, hiszen lopásba keveredett (emiatt két évet tölt intézetben), mégis igyekszik megfelelni a falu közösségének, igyekszik feltűnésmentes, normális életet élni. Ebben nyújt neki nagy segítséget a Mamika, akit a saját anyjánál is jobban szeret, akire felnéz, és aki igazodási pontot jelent az életében.

Címkék: konyv

16. Radnóti Miklós: Éjszaka

Alszik a szív és alszik a szívben az aggodalom,
alszik a pókháló közelében a légy a falon;
csönd van a házban, az éber egér se kapargál,
alszik a kert, a faág, a fatörzsben a harkály,
kasban a méh, rózsában a rózsabogár,
alszik a pergő búzaszemekben a nyár,
alszik a holdban a láng, hideg érem az égen;
fölkel az ősz és lopni lopakszik az éjben.
z9cczpcxskxw2hpftpfk.jpg
Címkék: vers

7. Cathy Glass: A long Way from Home

anna.jpgAnnát örökbe fogadták egy távoli országból, amikor két éves volt. Szülei - hallgatva a szociális tanácsadóra - próbálták életben tartani a szülőanya és a származás emlékét. Talán túlságosan is. Anna egy összezavarodott, kötődési nehézségekkel küzdő kislányként kerül Cathy Glasshoz. A családot rendkívül megviseli Anna viselkedése, és figyelemmel kísérhetjük Cathy embert próbáló erőfeszítéseit és lassan érő sikereit.

Címkék: könyv konyv

6. Cathy Glass: Saving Danny

danny.jpgCathy Glass angol nyelvű könyvsorozatára 2019-ben csúsztam rá. Azóta 18 könyvét elolvastam, néhányat hangoskönyvként (angolul) meghallgattam.

Cathy közel 25 éve dolgozik nevelőszülőként Angliában, ami meglehetősen másképp működik, mint idehaza. Egy-egy könyve egy-egy gyermek életéről, tragédiájáról és kilátásairól szól, miközben betekintés ad Cathy családi életébe is. 

Első könyveiben még férjével első gyermeküket, Adrian-t várják, később egyedülálló, kétgyermekes anyaként (Paula), majd háromgyermekes anyaként (örökbefogadott Lucy) neveli a rá bízott, sokszor komoly magatartás problémával küzdő gyerekeket.

Magyarul nem láttam még ezt a könyvét, sokat gondolkodtunk rajta a férjemmel, hogy talán megérné lefordítani és kiadni.

Egyrészt betekintést ad az angol gyermekvédelem működésébe, másrészt szórakoztat, harmadrészt rengeteget lehet tanulni belőle az empátiáról, problémamegoldásról, arról, hogyan szóljunk egy zavart, terhelt, "rossz"-nak titulált gyermekhez.

Természetesen a könyvben a nevek és a helyszínek a valóditól eltérőek, az adott családok védelmének érdekében. 

Danny egy autista kisfiú, aki nem érti, miért kellett eljönnie otthonról.

Címkék: könyv konyv
süti beállítások módosítása